Bemutatkozás   Túratippek, térkép   Látnivalók  
Szállás
 
Vendéglátás
 
Szabadidő
Akadálymentesített változat Magyar Deutsch English
-2.7 °C
 

Bemutatkozás

Visegrád, az élő középkor városa  

Köszöntő
Visegrád, ahol az emberi alkotásokat és a természeti szépségeket harmóniába fonta az idő, Visegrád, ahol az építészeti és a természeti értékek hosszú évszázados együttélésének szépségét érhetjük tetten. Visegrád Budapesttől 43 km-re, északra, a Duna jobb partján, a Dunakanyar legszebb pontján fekvő kisváros. A népeket, kultúrákat összekötő Duna menti település, a Duna-Ipoly Nemzeti Park közepén, egyedülálló természeti környezetben nemzetközi hírű műemlékekkel dicsekedhet. Visegrád az élő középkor városa, a visegrádi országok együttműködésének bölcsőhelye, izgalmas programokkal és felejthetetlen élményekkel várja Önt.

Élő HD kamera képek Visegrádról
Az E-cityguide Hungary projekt keretén belül a visegrádi Fellegvárban is kihelyezésre került egy HD minőségű kamera, amely a folyamatos élő kép mellett, nyílt WIFI hozzáférési pontot is tartalmaz 200 m-es hatótávolsággal. Az élő kép itt tekinthető meg, amely a páratlan szépségű Dunakanyart tárja a szemünk elé.

 


A Visegrád GUIDE kiadványunk itt tekinthető meg.

Történelmi áttekintés
A természeti szépségek és az emberi történelem emlékei ősidők óta együtt gazdagítják a várost. A római birodalom Duna menti határának számos erődítménye maradt fenn. Visegrád nevét először 1009-ben írták le, mint Visegrád vármegye székhelyét és várát.
A Sibrik-dombon elhelyezkedő Árpád-kori település a tatárjáráskor pusztult el. Az újjáépítés IV. Béla uralkodása alatt történik, a királyné hozományának egy részéből épül ki a visegrádi várrendszer a Fellegvárral, az Alsóvárral és a Vízibástyával.  
Károly Róbert uralkodása idején jelentős fejlődésnek indul a település, hiszen 1323-ben Visegrádra teszi székhelyét, és ettől kezdve fontos szerepet játszik Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás uralkodása idején is. A Nagy Lajos és Zsigmond uralkodása alatt épült királyi palota Európa egyik legszebb királyi rezidenciája volt, melyet Mátyás később reneszánsz elemekkel gazdagít.
A középkori Visegrád legfontosabb eseménye az 1335-ös királytalálkozó, melyen a Luxemburgi János cseh, a Nagy Kázmér lengyel és Károly Róbert magyar király, valamint a német lovagrend küldöttsége vett részt. Az itt hozott megállapodásokat tekinthetjük Európa első írásos államközi szerződésének, melyek hosszú időre meghatározták Közép-Európa történelmét.
 A török háborúk idején a település hanyatlásnak indul, és gyakorlatilag elnéptelenedik. Az egymást követő ostromoknak köszönhetően a várrendszer romhalmazzá válik.
A török kiűzése után svábok telepednek meg a településen, szorgalmas munkájuknak köszönhetően Visegrád ismét élővé válik.
A romantika korában fedezi fel ismét az ország lakossága a települést, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend, melyet elsősorban a táj páratlan szépségének és az épített kulturális örökség harmóniájának köszönhet.
1991-ben a királyi palotában írták alá a részvevő országok állam-és kormányfői a Visegrádi Országok együttműködési megállapodását.

Kulturális rendezvények
Visegrád sokszínű kulturális örökségéből a római kort a Quadriburgiumi Játékok, a középkort, a város legnagyobb rendezvénye, a Palotajátékok idézi fel. A város programjai között régizenei, komoly-, és könnyűzenei koncertek mellett a német nemzetiségi népzenei rendezvények színesítik a kínálatot.

Szabadidő, aktív pihenés
A mozgást és a szabadidő tartalmas eltöltését keresők egész évben változatos lehetőségek közül válogathatnak. A várost körülölelő Pilis-hegység a bakancsos és kerékpáros turizmus, a természetjárás, a vadászat, a téli-nyári sportok minden igényt kielégítő színtere, a Duna pedig a vízi sportok gyakorlására nyújt lehetőséget.

Szálláshelyek, wellness
A pihenésre, üdülésre vágyókat Visegrádon kényelmes szállodák, panziók, vadászházak és hangulatos magánszállások várják. Az itt található hotelek spa és wellness világa olyan egészségmegőrző és wellness programokat kínálnak, amelyek megteremtik azt a harmóniát, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz, ellazuláshoz elengedhetetlen.

Gasztronómia
A város gasztronómiai kínálatában a legelegánsabb szállodai éttermek, történelmi hangulatú vendéglátóhelyek és a családias kisvendéglők között választhat az idelátogató.

Visegrád szeretné magát megmutatni mindenkinek itthon és a nagyvilágban: azoknak, akik ismerik és szeretik, de azoknak is, akik nem ismerik, de érdeklődéssel fordulnak irányába. Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület (visegrádi helyi TDM szervezet) hivatalos honlapja

Visegrádi Helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet létrehozása" című projekt - Azonosítószám: KMOP-3.1.2/C-2010-0002
Kedvezményezett: Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület 2025 Visegrád, Fő út 81., Telefon: +36 26 397 188, info@visitvisegrad.hu
Közreműködő Szervezet: Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17., Telefon: +36 1/471-8955, proregio@proregio.hu, www.proregio.hu

Copyright © 2012. Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület. Minden jog fenntartva. Visegrád Város honlapja www.ysolutions.hu