Bemutatkozás   Túratippek, térkép   Látnivalók  
Szállás
 
Vendéglátás
 
Szabadidő
Akadálymentesített változat Magyar Deutsch English
6.9 °C
 

Dunakanyar

Vác
Elérhetőségek:

Tourinform Vác,
Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft.
2600 Vác, Március 15. tér 17.
Tel:  +36 27 316 160
Fax: +36 27 316 464
E-mail: vac@tourinform.hu
            info@tdm.vac.hu
Web: http://www.tourinformvac.hu
Térkép

Nagyobb térképre váltás
Vác a Dunakanyar bal partján található igazi barokk ékszerdoboz. Az 1000 éves püspöki székhely épületei, kis utcácskái, meseszép Duna-parti korzója magával ragadják az idelátogatókat. A barokk kor hangulatát idéző főteret a színes paloták, szökőkút és a 300 dallamot játszó harangpavilon teszi még impozánsabbá. A tértől pár percre található az ország egyetlen Diadalíve, melyet Mária Terézia látogatására építettek. A váci Székesegyház, Magyarország harmadik legnagyobb Székesegyháza, méreteivel uralja a város látképét.
Püspöki székhelyhez méltó gazdag egyházi műemlékei, kivételes hangversenyei, páratlan múzeumai és kiállításai miatt méltán nevezik a kultúra városának.
 
Vác egy folyton nyüzsgő kisváros, ahol mindig történik valami. Tavasztól őszig hétvégenként kézműves kirakodóvásár gasztronómiai és kulturális szabadtéri rendezvények, családi napok és fesztiválok váltják egymást. Legismertebb a júliusi három napos Váci Világi Vigalom, mely - 2013-ban XXI. alkalommal rendeztek meg - határon innen és túlról vonzza a közönséget. Az év hűvösebb időszakában pedig a Váci Dunakanyar Színház, illetve a több helyszínen zajló Őszi Művészeti hetek, Téli Ünnepi napok, és a Váci Tavaszi Fesztivál kínál lehetőséget a kikapcsolódásra.
 
A kultúra városában gazdag és különleges kiállítóhelyek találhatók:
A város 1000 éves egyházi múltja valamint a híres reneszánsz püspök kincseiből rendezett kiállításnak ad helyet az Nagypréposti Palotában található Egyházmegyei Gyűjtemény, legfőbb látnivalók Báthory Miklós püspök reneszánsz kőcímerei, és Mária Terézia ajándékaként Vácra került barokk ornátus.
 
1994-ben a Fehérek templomának felújítása során kerültek elő a híres „Váci múmiák”. A gazdag leletanyag egy részéből Memento Mori címmel állandó kiállítás látható a Tragor Ignác Múzeumban.
 
A belváros szívében a Káptalan utcában több száz négyzetméteren megnyílt a Modern Művészeti Gyűjtemény, melyben a mai modern képzőművészet legjelentősebb képviselőinek reprezentatív anyaga látható egy-egy falon csoportosítva és összegyűjtve Matuska Szilvesztertől – Salvador Daliig. Vác a kortárs művészek körében is igen kedvelt város, alkotásaik több kiállítóhelyen folyamatosan változó tárlattal látogathatók.
 
A Főtér sarkán található Váci Művészeti Gyűjteményekben a városhoz kötődő Kossuth-díjas művészek alkotásai találhatók: Hincz Gyula festményei, Gádor István és Gádor Magda kerámiái, Haraszti Béla monumentális cukorépületei, a váci sportcsillagok büszkeségei, az udvaron pedig további művészek szoborparkja látogatható.
 
Az egykori Curia épülete ma Sajdik Ferenc életmű kiállításának ad otthont, legkülönfélébb technikákkal készített alkotásai egy jelentős része Vácról mesél, egyedi módon  – az ő sajátos humora-látásmódja nyomán. A gyűjtemény szomszédságában található Váci Curia Borház és Borgyűjtemény, melyben 2500 palack magyar bor mesél a magyar borkultúráról 1880-tól napjainkig.
 
Érdemes megtekinteni a Göncöl házban található Földanya Ékességei geológiai és földtani kiállítást. Ellátogatni az ártéri tanösvényre, sétálni a ligetben a Hétkápolnához, a Mária forráshoz, mely több száz éve ismert búcsújáróhely.
 
A városi séta, és a kulturális feltöltődés után megannyi cukrászda, kávézó és étterem nyújt pihenést a látogatóknak. Városunk büszkesége a kétszeres Rozmaring-díjas Remete Étterem és a nemzetközi hírű Desszert Szalon.

Szeretettel várjuk városunkban!
 
 Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület (visegrádi helyi TDM szervezet) hivatalos honlapja

Visegrádi Helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet létrehozása" című projekt - Azonosítószám: KMOP-3.1.2/C-2010-0002
Kedvezményezett: Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület 2025 Visegrád, Fő út 81., Telefon: +36 26 397 188, info@visitvisegrad.hu
Közreműködő Szervezet: Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17., Telefon: +36 1/471-8955, proregio@proregio.hu, www.proregio.hu

Copyright © 2012. Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület. Minden jog fenntartva. Visegrád Város honlapja www.ysolutions.hu