webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Esztergom a Dunakanyar fővárosa

Esztergom

Bazilika és Szent István király - a legtöbb magyarnak elsőre ez jut eszébe  Esztergomról. A Dunakanyar fővárosában azonban további csodás kincseket fedezhetünk fel.  A gazdag múlt értékei mellett  modern és változatos programokkal is vár Esztergom! 

Már a népvándorláskor számos nép telepedett le itt, a Duna és a Garam találkozásánál: keleti gótok, szarmaták, avarok, szlávok és kelták. A Római Birodalom a Solva városnév mellett sok szép emléket hagyott ránk.

Géza fejedelem a Várhegyet választotta székhelyéül. Itt született és itt koronázták meg államalapító Szent István királyunkat, aki Esztergomban hozta létre a magyar egyház máig működő központját, az érsekséget.

Bár a tatárjárás pusztítása után a város szinte teljesen újjáépült, IV. Béla Budára helyezte királyi székhelyét.  Az újabb virágkor Mátyás uralkodásával és a reneszánsszal jött el. Európában messze híres volt Vitéz János érsek csodaszép, művészetekkel teli palotája és városa. 

A pompának a török hosszú, közel 140 évig tartó uralma vetett véget. Esztergom szinte teljesen romvárossá vált. A törökök visszavonulása után szorgos kezek és lelkes szívek építették újjá. A helyreállított Dzsámi és az egykori török fürdők tanúskodnak ezekről az időkről.

Nyomot hagytak a világháborúk és ’56 is, de az újjáépítéseknek és a régészeti feltárásoknak köszönhetően szerencsére nem vesztek el csodás kincseink, amelyeket ma az esztergomi múzeumokat bejárva ismerhetünk meg. 

Történelmi séták Esztergomban heti rendszerességgel 2021. május 1 – október 30. között minden pénteken, szombaton és vasárnap (igény szerint, 10 fő esetén más időpontban is)


Elérhetőségek:

Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület - Esztergom és Térsége TDM

2500 Esztergom, Széchenyi tér 5., Tel.: +36 33 769 034 / +36 70 601 0018

E-mail: info@iranyesztergom.hu

Facebook: iranyesztergom