webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

2035-re

teljesen megújulnak Visegrád műemlékkincsei

A friss kormányzati bejelentés alapján a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára sosem látott léptékű felújítássorozat ér majd véget Visegrádon.

A rendkívüli komolyságú munka célja, hogy a napjainkra az idő vasfoga által jelentős mértékben erodált, ám az összmagyarság számára szimbolikus jelenetőséggel bíró épületek teljes körű állagmegóvása ezúttal korszerű megoldások mentén mehessen végbe. Itt azonban a tervek szerint nem állnak meg a projekt kivitelezői. Többek között arra is kilátásunk lehet, hogy ismét összeköttetésbe kerüljön az alsóvár (Salamon-torony) és a Fellegvár, ami a turisztikai lehetőségek mellett azért is hatalmas lépés volna, mert a várrendszer lényegében a török hódoltság óta átjárhatatlan. Ugyanakkor a királyi palotát és környezetét is felújítják, valamint része az infrastrukturális fejlesztési tervnek a műemlékek tökéletes akadálymentesítése is. 

Az 1960-as években végzett műemlékrekonstrukciós munkálatok minden korabeli jószándék ellenére kontraproduktív eredményt hoztak, hiszen a sokszor vasbeton megoldásokkal operáló eljárások valójában csak tovább rontották az eredeti elemek állapotát. Többek között Buzás Gergely is felhívta már erre a figyelmet A Salamon-torony és a magyar műemlékvédelem című, sorozatbevezető írásában, amikor így fogalmazott: „Bebizonyosodott, hogy az épület napi működtetése, egyszerű állagvédelme is megoldhatatlan feladat az 1960-as években kialakított állapot fenntartása mellett.  Halaszthatatlanná vált a Salamon-torony műemléki helyreállítási koncepciójának gyökeres átgondolása.”. Ez pedig nem csupán a Salamon-toronyra és a hozzá kapcsolódó épületelemekre, de lényegében a teljes műemlékegyüttesre igaz. 

A munkafolyamatokat már idén megkezdi a Fodor Gergely kormánybiztos irányítása alatt álló Várkapitányság Nonprofit Zrt. Azt ígérik, 2035-re, a visegrádi királytalálkozó, mint a V4-ek számára mindmáig rendkívül fontos esemény 700. évfordulójára mindez nem csupán turisztikai tekintetben hoz komoly fellendülést, de települési és térségi szinten is régóta nem látott előrelépés lesz.