webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Helytörténeti séták a határtalanságnak címezve

„Jelet hagyni”

Gróf Péter könyvével a kevert műfajú munkák egyik legizgalmasabb formáját adja olvasói kezébe, hiszen a Jelet hagyni, ahogyan erre alcíme is utal – Visegrádi séták - képek, szobrok, emlékek nyomában – alapvetően a helytörténet iránt érdeklődőknek szól, ám kiváló turista kézikönyv is egyben mindazok számára, akik szívesen sétálnak időről időre Visegrádon. 

Visegrád utcáin, eldugott kis parkjait érintve, forgalmasabb részeitől távolabb is sétálni nem más, mint időutazás.  A Jelet hagyni egy kicsit olyan, akár egy idős útitárs, aki mindent látott már, minden apró macskakövet ismer, s most végre érdeklődő fülekre találva elmesélheti ennek az aprócska településnek ezer évnél is régebbi időkre nyúló történetét. Egy cseppet sem unalmas, meghökkentő részletekre világít rá, miközben jól tudja, hogy mindannak, amit elmesél, hatalmas jelentősége van múltunkra nézve. Még akkor, is, ha ez első ránézésre épp ellenkezőleg hat (például egy a kórház szomszédságában magasodó, elfeledett székelykaput emlegetve…) 

Az olvasóit 7 sétán, 7 útvonalon át kalauzoló zsebkönyv hiánypótló kiadvány, mely annyiféleképpen olvasható, ahányféle attitűddel kézbe vehetjük: ha akarjuk, interaktív útikönyv; ha akarjuk, rendkívül izgalmas mikrotörténeti alapanyag az emléktáblákat kutatók számára; ha akarjuk, egy hosszas kutatómunka végére pontot tevő helytörténeti adalékanyag; ugyanakkor arra is alkalmas, hogy közérthető formában bizonyítsa: Visegrád jóval több önnön szimbólumainál.
A Jelet hagyni az utazónak szól, aki mindig lemarad egy kicsit a többiektől, ha véletlenül társasutazásra adná a fejét, s olyan kis utcákba is benéz, amelyek látszólag nem kecsegtetnek izgalmas látnivalóval. Az utazónak, akit érdekel, mi rejlik a felszín alatt, mert tudja, hogy az igazán értékes kincsekért nem elég egyszerűen csak lehajolni.

A könyvecske sétái során eljuthatunk Gizellatelepre, a Kaán-forráshoz, a minden évszakban lenyűgöző kilátást ígérő Kálváriához, de akár az alig ismert Szentgyörgypusztára is, ahol annak idején egy hajóutazás során tett Duna-parti séta közben találta meg új otthonát Áprily Lajos…

***

A régiek rengeteg jelet hagytak. Nekünk az a dolgunk, hogy olvassunk e jelekből. Ha eléggé csendben vagyunk; hagyjuk, hogy szép lassan elcsituljon a világ zaja, s elkezdünk figyelni mindarra, ami előttünk van, előbukkan egy régi kőtábla a borostyán alól; észreveszünk egy viharvert kőszobrot ott, ahol már ezerszer elsétáltunk korábban. Részesei lehetünk a kalandnak, amit úgy hívnak: történelem.  

 

Fagyas Róbert

Hol veheted meg a könyvet?

A kötet az alábbi visegrádi pontokon vásárolható meg:

  • Mátyás Király Művelődési Ház
  • KÁOSZ Üzlet
  • Visegrád INFO Iroda