webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

„Képek a magyar cserkészet száz éves történetéből”

Kiállítás Bánó László cserkészeti fotóhagyatékából

Az idén elhunyt Bánó László felbecsülhetetlen értékű, cserkészeti tematikájú hagyatékából rendez kiállítást a visegrádi 823. Mátyás király Cserkészcsapat és a Mátyás Király Művelődési Ház.

Bánó László Bedő Albert-díjas erdőmérnökről (rangjait, titulusait felsorolni csak egy külön írásban lehetne elég hosszan) bár a visegrádiak jól tudják, mégis nagyon fontos megemlíteni, hogy ezer szállal kötődött a magyarországi cserkészmozgalomhoz. Ennek a kötődésnek az alapját pedig az jelentette, hogy már édesapja is cserkész volt, méghozzá a hazai mozgalom egyik igazi pionírja (1933-ban részt vett azon a gödöllői találkozón is, melyen maga Bi-Pi, és Teleki Pál is a meghívottak között volt).
Bánó László kapcsolódó hagyatéka így tulajdonképpen egy olyan, rendkívüli módon összetett anyag, mely két generáció óta gyarapodik, s immáron a 823. Mátyás király Cserkészcsapaté a méltó megőrzés feladata. Ennek apropóján fogant az október 10-én megnyíló kiállítás gondolata is. 

____

Bánó László 1944-ben született Kecskeméten. Iskoláit a kecskeméti piaristáknál, majd Sopronban végezte az Erdészeti és Faipari Egyetemen. 1968-tól haláláig élt és dolgozott, szinte megszakítás nélkül Visegrádon. Sokáig a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság Műszaki Erdészetének mérnöke, később fő-építésvezetője volt, majd a rendszerváltás után nem sokkal megalapította és komoly sikerrel vezette aztán évtizedeken át az UTILIS Kft-t.
Egész életében támogatta azokat, akikben látta a tüzet, a tenni akarást, a kitartást és a tehetséget a türelmes, alázatos munkához. Életműve rendkívül közeli rokonságot mutat az egykor volt, ám már szinte XIX. századra teljesen kihalt mecénásokéval, akiknek háttértevékenysége nélkül ma nem abban az Európában élnénk, melyet oly természetes módon vallunk otthonunknak.   

 

 

Kép forrása: Fortepan.hu