webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Késő őszi túrák a Dunakanyarban

Késő őszi túrák a Dunakanyarban
(Börzsöny)

Igaz ugyan, hogy az őszi túraszezon hamarosan véget ér és márciusig a tél lesz az úr odakint, azért akad még néhány izgalmas kiránduló útvonal a Dunakanyarban, melyeket érdemes lehet meglátogatni novemberben.

Az időjárásjelentések kegyes, jó időket regélő információiban ilyenkor már aligha lehet bízni, azonban arra van az esőkabát, a meleg aláöltözet és a jó bakancs, hogy nedves, hűvös időben is ellátogathassunk az egyébként ilyenkor is gyönyörű természetbe. Eddig elsősorban a Pilis népszerű túraútvonalairól szóltunk, így most egy kicsit elkalandoznánk a Börzsönybe is.

Zebegény

Zebegény az egyik legszebb „túlparti” település, melynek tetejéről, a Sárkány-dombról hihetetlen kilátás nyílik a Dunakanyarra (szemben Pilismarót és Esztergom erdős-hegyek határszakaszával és Basaharccal). Manapság azonban az építkezések és a kapcsolódó területrendezés miatt nem igazán nevezhető turisztikai tekintetben frekventált területnek a korábban kultikus Sárkány-domb. 
A Hegyes-tetőn épült Julianus barát-torony azonban kárpótolhatja a látvány régi szerelmeseit.


A sárga jelzésen haladva könnyedén elérhető a kilátó Zebegényből indulva.

Visegrád TE - Julianus barát-kilátó

Remetebarlang (Szent Mihály-hegy)

Visegrád TE - Remetebarlang

A részben természetes, részben mesterséges barlangot először a római időkben használták hadászati célokra, hiszen a barlangból tökéletes kilátás nyílik a szemközti oldalra (szinte Visegrádtól Pilismarótig), valamint a Dunára. Később szerzetes remeték lakhatták, de még a 20. század elején is élt itt egy férfi a környékbeliek szerint. 

Egy szó, mint száz, csodálatos célpont, mely Nagymaros felől, vagy akár Zebegény irányából is megközelíthető, csak győzzük a kaptatót felfelé.

Tanösvény a Kovácspataki-sziklákon

Visegrád TE - Kovácspataki-sziklák

Ha tovább indulunk Esztergom irányába, lassanként át is lépjük a magyar-szlovák határt, s eljutunk ahhoz a hegyvonulathoz, melyet gyakran emlegetnek elszakított Börzsöny néven is. Itt található egy nem túl hosszú, ám annál inkább szívet melengető, és ismét csak lenyűgöző panorámával rendelkező tanösvény a Kovácspataki-szikláknál.

Induljatok útnak, amint lehet, hiszen a hó már nincs messze, az őszi Dunakanyar pedig legközelebb csak jövő ilyenkor mutatja meg a környék tiszteletet parancsoló szikláit és hegyormait az évszak jellegzetes lenyomataival.