webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Kiemelt helyszíne lesz Visegrád

a 2022-es Giro d’Italia kerékpárversenynek

A 2022-es verseny egyik 195 km-es magyarországi szakaszának befutója Visegrádon kapott helyett.

Május 6-7-8-án kerül megszervezésre Európa egyik legfontosabb és egyben leghosszabb kerékpáros körversenye a Giro d’Italia. Pénteken, szombaton és vasárnap egyaránt különálló rajt-célok, illetve pályaútvonalak kerültek kijelölésre, ezek közül az első nap versenyén kap kiemelt jelentőségű szerepet Visegrád, hiszen a rajt Budapesten lesz, a Hősök terén, a cél pedig Visegrádon. A versenyzők Székesfehérvár és Esztergom érintésével tekernek majd Visegrádig, a napi kitűzött hossz pedig nem lesz kevesebb, mint 195 km.

A verseny másnapjának helyszíne Budapest lesz, ahol ismét csak a Hősök teréről indulva kell a bringásoknak eljutniuk a Halászbástyához egy nem éppen könnyű budavári kitérővel. Ez a 9,2 km-es versenyszám a szervezők szerint nagyon hasonlít majd a 2019-es bolognai városi szakaszra. 

Vasárnap 200 km fölötti távot kell majd teljesíteniük a résztvevőknek, kaposvári rajttal és balatonfüredi céllal. Közben Nagykanizsát, Badacsonyt és Tihanyt is érinteni fogja a gyönyörű útvonal. 

A Giro d’Italia kerékpáérversenyt 1909-ben hívták életre Olaszországban a hat évvel korábban debütált Tour de France mintájára, első győztese pedig a legendás Luigi Ganna volt.
A verseny történetében a 2020-as év volt az egyetlen, amikor azt nem a szokásos május-júniusi időszakban szervezték, hanem októberben. A 2022-i dátumok 2021-hez hasonlóan már ismét a 112 éves hagyományt követik.