webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Kulturális Örökség Napja 2022.

2022. szeptember 17-én, délelőtt 11 órától Boruzs Katalin régész mesél majd az érdeklődőknek a területen zajló ásatások legújabb fejleményeiről; lehetőségünk lesz betekintést nyerni egy éppen zajló ásatás folyamataiba.

Senki ne ijedjen meg, aki attól tart, hogy régészeti szakkifejezések tömkelegétől terhelt, száraz bemutató lesz a Sibrik-dombon. Ettől már csak azért sem kell tartanunk, mert Boruzs Katalin a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának egyik legkiválóbb előadója is egyben. Számíthatunk tehát a rengeteg izgalmas részlet mellett arra is, hogy közelebb kerülhetünk a szakvezetésnek köszönhetően az évszázadokkal ezelőtt itt élt és dolgozó, alkotó emberek mindennapjaihoz, s kirajzolódik előttünk életük számos izgalmas aprósága. Mert a történelem régmúltjának tanulmányozása abban is segít bennünket, hogy megértsük elődeinket, s meglássuk a törmelékek, falmaradványok, cserépdarabok között a majd ezer évvel ezelőtt élt emberek ügyes-bajos hétköznapjait.

Az előadás témája és címe: A késő római erőd és a középkori ispánsági vár legújabb kutatási eredményei, az előadó célja pedig, hogy bemutassa, mi mindennel sikerült bővíteni tudásunkat a jelzett időszakokról és építményeikről az utóbbi időszakban, a Sibrik-dombi ásatások viszonylatában.    

 

Időpont: 2022. szeptember 17. (szombat) 11:00.

Helyszín: Visegrád, Sibrik-domb.

A szakvezetésen való részvétel ingyenes.