webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Kulturális Örökség Napjai Visegrádon

Életre kel a Sibrik-domb

Az országos programsorozat keretében szeptember 19-én egy rendhagyó előadást hallgathatunk meg a Salamon-toronytól néhány perc sétára fekvő Sibrik-dombon, magáról a Sibrik-dombról…

Boruzs Katalin régész hosszú évek óta foglalkozik azzal a római katonai táborral, valamint a mai Sibrik-domb területén és környékén egykor fekvő, e területen feltárt római leletanyaggal, mellyel kapcsolatban idén is bőségesen számíthatunk újdonságokra, érdekességekre.

A régészasszony kalauzolása során megismerkedhetünk mindazzal, amit jelen pillanatban tudni lehet a Sibrik-domb múltjáról, egészen a római kezdetektől a kora középkori folytatásig. Az előadás címe: A késő római erőd és a középkori ispánsági vár legújabb kutatási eredményei.

Már több mint 7 éve zajlik a folyamatos munka a Sibrik-dombon, melynek csupán egy része a konkrét ásatás, ezt követi a leletek tanulmányozása, kategorizálása. 2019-ben, tavaly volt az első nyilvános területbejárás, melynek sikere és fontossága is arra buzdította a Mátyás Király Múzeum régészeit, hogy további bemutatókat is szervezzenek az érdeklődők számára.  

Amellett, hogy a területről és a friss eredményekről első kézből értesülhetünk, beleshetünk  a program segítségével a régészet kulisszái mögé is.

 

Időpont: 2020. szeptember 19. (10:00 kezdettel)

Helyszín: Visegrád, Sibrik-domb

A szakvezetésen való részvétel díjmentes.