webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Látogass el Te is a megújult Apátkúti-tó környékére!

Az 1983-ban mesterségesen létrehozott Apátkúti-tó helyreállítása már jó ideje kiemelt célja volt a Visegrádi Erdészetnek. Most a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereinek bevonásával egy nagyobb volumenű munkafolyamat végére sikerült pontot tenni.

A tó, mely az Apátkúti-patak úgynevezett vízgyűjtő területén található, rendszeres karbantartást igényel, hiszen a patak hordaléka idővel teljesen feltöltené azt (ezt a feltöltődést nevezik szaknyelven eutrofizációnak). A mostanihoz hasonló komoly beavatkozásra csak ritkán van lehetőség, mostanra azonban ez elkerülhetetlenné vált. Tavaly kezdte meg a munkát a Visegrádi Erdészet, s néhány nappal ezelőtt sikerült is átadni a turistáknak, az erdőjáróknak, a környék szerelmeseinek a megújult erdőszakaszt.   

Visegrád TE - Látogass el Te is a megújult Apátkúti-tó környékére!

Az Apátkúti-völgy egyébként rendkívül népszerű a Visegrádra látogatók körében (a Telgárthy-rét is a lokáció része), piros, kék és zöld jelzéseken keresztül is számos további ismert pont felől megközelíthető, de a város, valamint a Fellegvár felől is könnyedén elérhető. Ezért fontos eredmény mindez; biztonsági, természetvédelmi és tájrendezési szempontból egyaránt.

 Visegrád TE - Látogass el Te is a megújult Apátkúti-tó környékére!

A Magda-forrásnál újonnan kiépült, 35 méteres védőkorlát legalább olyan hasznos megoldás a turistaforgalom tekintetében (a Pilis Bike kerékpáros túraútvonal is keresztülhalad az útszakaszon), mint amennyire lényeges természetvédelmi és klímavédelmi szempontból a tórekonstrukció (napjainkra komoly vizes élőhellyé lett a tó, amelynek vízvisszatartási szerepe is megkerülhetetlen).

Túratipp:

Pilisszentlászlóról három nagyszerű útvonallehetőség is kínálkozik az Apátkúti-tó környékére. A piros turistajelzést azoknak ajánljuk, akiket nem tart vissza cseppet sem, ha bakancsot kell húzni. A kék-piros jelzéseket követve könnyedebb, gyerekekkel is ideális túrára van kilátás, míg a zöld jelzés lényegében a Spartacus-ösvény gyönyörű kacskaringóit ígéri egészen Visegrádig- rendkívül könnyen járható, de annál látványosabb szakaszokkal.