webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Mesebeli őszi túrák Visegrádon

Mogyoró-hegy

Visegrád páratlan gyöngyszeme a Dunakanyarnak, s nem véletlen, hogy a Pilisben túrázni vágyó nagyközönség útjai vagy épp innen indulnak, vagy útvonalaik bejárása során legalább egy-egy ponton érintik a Visegrádi-hegységet. Most az egyik legszebb kis ízelítőt mutatjuk be, amelynek segítségével már a legkisebbeket is szépen be lehet vezetni az erdőjárás csodás rejtelmeibe. Irány a Mogyoró-hegy!

 

Ha a Nagyvillám-sípálya mellett elhaladunk, nincs is más dolgunk, mint az út túloldalán elindulni a kék kereszt jelzés mentén, egészen a kék háromszögig, majd onnan továbbhaladni bő fél kilométert a kék körút jelzés segítségével. Innen már látszik is a Mogyoróhegy Étterem, melynek parkolója mellett indul a sokunkban régi szép emlékeket idéző erdei tanösvény a maga 10 állomásával. Persze valljuk be, sosem az állomásokat számoltuk, hanem azt vártuk, hogy jöjjenek az állatok. Utunkat ugyanis egy barátságos, ráadásul nem is oly kis vadaspark övezi, ahol szarvasok, őzek, muflonok élnek, s ha szerencsénk van, láthatjuk őket közvetlen közelről is.

 

Feljebb aztán megtaláljuk az ikonikus vadászházat, melyet a lokáció számos épületéhez hasonlóan Makovecz Imre tervei alapján készítettek az 1980-as évek végén. Itt lovakat, további állatokat láthat a szemfüles kiránduló, majd ha jó felé indulunk el a hegy tetejére - nehéz eltéveszteni -, hamarosan elénk tárul a Mogyoró-hegy csúcsán magasodó játszótér, a maga legendás fajátékaival, középpontjában a gyerekek sok évtizedes kedvencével, a hatalmas cölöpvárral, a panoráma pedig mesés: ellátni odafentről egészen Vácig.

 

A Mogyoró-hegyben az az igazán lenyűgöző, hogy kicsiben bemutatja mindazt, amit a Pilis nagy egységének ajándéka jelent. Elég akár néhány alkalom is a gyerekek számára ahhoz, hogy a Mogyoró-hegyi kirándulások folyományaképpen egy életre szívükbe zárják a Dunakanyar e pompázatos szegletét.