webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Mesebeli őszi túrák Visegrádon

A Spartacus-ösvény

Varázslatos kilátás a Dunakanyarra egy nem is oly régen látogatható, ám annál izgalmasabb túraútvonalról.

 

Kevesen tudják, ám a Spartacus-ösvény annak ellenére, hogy 2015 óta szerepel hivatalosan is a pilisi gyalogtúra útvonalak sorában, valójában az 1930-as évek elején került kialakításra. Nevét az egykori Spartacus Turista Egyesületről kapta, s a maga 16 km-es hosszával, már inkább a gyakorlottabb kirándulók számára ajánlott – persze ezzel senkit sem szeretnénk eltántorítani a túrától, sőt!
A 336 méteres szintemelkedés igen baráti 16 km-re elosztva. A 4-5 órás út gyönyörű panorámával kecsegtet, s olyan perspektívából mutatja be a Dunakanyar környező szeletét, mely más pontokról egyébként nem igen fedné fel magát.

Az ösvény a XX. század nagyrészében elzárt szakasznak minősült, elsősorban a parkerdő dolgozói, erdészek és vadászok használták, s 2015-ben jött el az ideje annak, hogy egy komolyabb útszakasz renoválási munkálatsorozatot követően a Spartacus-ösvény bekerüljön a zöld jelzéssel ellátott szakaszok sorába.
Igazán izgalmas lehetőséget amiatt tartogat az útvonal (s ezért is örült nagyon a turista-társadalom az ösvény hét évvel ezelőtti megnyitásának), mert relatíve ennyire könnyedén megközelíthető helyszínről ilyen összetett tájképekben máshonnan nem gyönyörködhet útjának teljes hosszán az erdőjáró; ehhez alapvetően jóval magasabbra kell felkapaszkodni a Pilis hátán.

A Spartacus-ösvény az Apátkúti-völgybe torkollik, ahol kiváló erdei éttermet találunk (Ördögmalom Étterem), s ebéd után kényelmesen levezethetjük túránkat a Bertényi Miklós füvészkertben, melynek bejárata közvetlenül az étteremnél nyílik.

Szívesen ajánljuk a túrát mindenkinek, aki örömmel indul útra egy bő 4 órás kalandra a Visegrádi-hegység egyik legszebb panorámájának felfedezésére.

 

Fotó forrása: mozgasvilag.hu