webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Milyen gyümölcsökkel kényeztet bennünket az őszi erdő?

A rendszeres erdőjárók jól tudják, hogy minden évszaknak megvan a maga „gyümölcsöstálja” hazánk erdeiben is. Nézzük, mi mindennel kényeztet bennünket az ősz?

Októberben még bőségesen találunk az erdőben három olyan növénytermést (vagy áltermést), illetve gyümölcsöt, melyek mindegyike felér egy jókora adag életenergiával. Ha az ember szemfüles (és persze óvatos), valamennyi erdei sétája, túrája után komoly mennyiséggel térhet haza, hiszen mindhárom termés – melyekről az alábbiakban lesz szó – szabadon, külön engedély nélkül szedhető a Pilisi Parkerdő területén, amennyiben a leszedett napi mennyiség nem haladja meg a fejenkénti 2 kg-ot. 

Csipkebogyó

Galagonya

Az egybibés galagonya igazi őshonos növény Magyarországon. A népnyelv sokhelyütt csak „Isten gyümölcsének” hívja. A csipkebogyóhoz hasonlóan szintén hatással van rá az első dér, így jobb még előtte leszedni, október közepén-végén.
Jótékony hatása: elsősorban a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszik komoly szerepet, ugyanakkor a stressz leküzdésében is segítségünkre lehet.

Som

Sombokrokat leginkább az erdő naposabb részein találni. A som szintén őshonos hazánkban, s régóta szerepel a különféle népi gyógymódokat és praktikákat felsorakoztató receptek alapanyagainak sorában. Nyersen kissé savanyú, de sokféle lekvár, gyümölcslé készíthető belőle. Érdemes a lepotyogott, sötétvörös gyümölcsöt szedni a még fán lévő ovális, élénkebb színű változatok helyett, mert az íze éretlenül még nem az igazi.
Jótékony hatása: rengeteg C-vitamin és karotin található benne, így elsősorban immunerősítésre alkalmas.


Járj Te is nyitott szemmel, térj haza teli zsebbel!


A fotók, valamint a szöveg forrása: Pilisi Parkerdő