webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Most már Visegrádnak is van saját Tündérkertje

A 2009-ben Kovács Gyula nyugalmazott erdész és Szarvas József színművész által életre hívott gyümölcsészeti mozgalomhoz szeptember végén Visegrád is csatlakozott.

Aki gyakran jár az erdőszélen, nem messze a településektől, s ne adj isten nem a leggyakrabban látogatott utakat rója, bizony időről időre találkozik egy-egy almafával, egy-egy különös ágbogas körtefával, s finom, zamatos gyümölcsüket megízlelve jön rá, hogy ez megint valami ismeretlen kincs lehet. És bizony az. Ma már az. Mert egykor, évszázadokkal ezelőtt még törvénnyel is óvták a régi magyar gyümölcsfajtákat adó fákat, s amikor barangolásunk során a természet rejtett ajándékainak vélt gyümölcsöket ízleljük, nem tudjuk, hogy ahol állunk, ott egykor gyümölcsös volt, s amit megkóstoltunk, már csak magányos mementója a kipusztult/kipusztított hagyatéknak.

A Tündérkert egy műfajában páratlan közösségi kezdeményezés, melynek célja, hogy mentse a menthetőt, ám tevékenységében egyáltalán nem arra összpontosít, hogy taglalja őseink és önnön nemzedéke hibáit, sokkal inkább ösztönözni, bemutatni, és tovább örökíteni szeretne valami kicsit, ami megmaradt. És nem csupán a megmaradt régi fajtákat, de azok tiszteletét, szeretetét, s a „közösségi gyümölcsös” gondolatát, mely sokkal inkább világnézet és életfelfogás.
Mert történelmünk során a Kárpát-medence a régiek keze nyomán több mint 600 tájfajta és őshonos gyümölcs otthona volt.

Most már Visegrádnak is van saját Tündérkertje

Kovács Gyula emberfeletti munkájával indult útjának a Tündérkert, aki az 1970-es években bevezetett tragikus törvénykezések idején (hatóságilag tiltották be ugyanis az őshonos és tájfajta gyümölcsfák szaporítását országszerte) kezdte meg a pusztulásra ítélt fák leoltását, mely munka gyümölcse 40 év alatt egy 3000 példányos óriási kert lett, mely felbecsülhetetlen érték a magyar gyümölcsészet számára. 2009-ben aztán az idős erdész és Szarvas József, az időközben Viszákon portát vásárló színművész összefogásával hivatalosan is létrejött a viszáki Tündérkert, melynek minden egyes fájának gondnoka egy-egy viszáki gyermek. Azóta is, ahány kicsi születik egy évben a településen, annyi új fával bővül a Tündérkert.  

2021. szeptember 26-án Visegrád is csatlakozott a Tündérkert mozgalomhoz. E jeles napon 40 fa elültetése volt tervben (az Építésztábor 40 éves évfordulója előtt tisztelegve), de a kezdeményezéshez csatlakozott a Szent György Lovagrend Apródképző Csapata, a Visegrádi Sportegyesület, a Visegrádi Önkéntes Tűzoltók csapata, valamint a 823. sz. számú Mátyás Király Cserkészcsapat is, így végül 44 gyümölcsfát ültettek el aznap.
Az ünnepélyes köszöntők után szakértői közbenjárással megismerkedhettek a résztvevők az őshonos gyümölcsfajtákkal, ahogyan arra is fény derült, hogyan kell tökéletesen elültetni egy gyümölcsfát.
A nap egy fergeteges moldvai táncházzal zárult, s annak garanciájával, hogy nem egy hasonló eseménynek ad majd otthont a jövőben Visegrád csodaszép Tündérkertje, mely immáron valóban mindenkié. 

Fotók: Papp Lajos