webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Országos Regös Bál Visegrádon

Visegrad TE - Országos Regös Bál Visegrádon

Ünnepélyes keretek között került megrendezésre az Országos Regös Bál, melynek házigazdája ezúttal Visegrád volt!

Október 19-én Visegrád, pontosabban a helyi illetőségű, idén 30 éves, 823. számú Mátyás király Cserkészcsapat látta vendégül az ország regöseinek színe-javát. A Mátyás király cserkészcsapatnak e 2019-es,  jubileumi évben az Országos Regös Bál volt a nagy záró rendezvénye.

Kik is valójában a cserkészek és a regösök?

Főként az amerikai filmek hatására napjainkra igen nagy kalamajka uralkodik a fejekben azzal kapcsolatban, hogy mit jelent cserkésznek lenni, s hogy mit takar valójában a cserkészmozgalom, mint intézmény. 

A cserkészet, melynek pedagógiai úttörője Robert Bade-Powell („Bi-Pi”), brit altábornagy volt a XX. század elején, a kezdetektől fogva azzal a céllal működik, hogy egészséges, felelősségtudatos, vallásos, tisztán látó, egymást segítő, a közösséget építő embereket neveljen a fiatalokból. Eszközei olyan általános érvényű és fontosságú alapvetések, mint a sportolás, a belső szabályrendszerek tiszteletben tartása, a természet szeretete és tisztelete, illetve az adott nemzet kultúrájának ápolása. 

Hazánk cserkészmozgalma sajátos, különleges és kifejezetten a magyar hagyományőrzés, értékőrzés irányvonalába tartozó, megkerülhetetlen szervezet lett napjainkra, melynek egyik meghatározó unikuma a regösség – középpontjában a művészet mindennapi életünkbe történő integrálásával.
A regös autentikus dalokon, táncokon, népi játékok és kismesterségek gyakorlásán keresztül ismerkedik meg a magyarság hagyományaival, mely hagyományvilág ápolása aztán élete szerves részévé válik.

A regösség az 1970-es években indult táncház mozgalommal született meg, s dr. Andrásfalvy Bertalan segítségével lett azzá, aminek esszenciáját október 19-én Visegrádon is megcsodálhatta minden jelenlévő. 

Napjainkban egyébként 200 országban 38 millió cserkész tevékenykedik világszerte. A Magyar Cserkészszövetség, melynek 300 csapatában több mint 10 000 fiatal munkálkodik, szintén tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének. 

Visegrád TE - Országos Regös Bál Visegrádon

A jubileumi Regös Bál

Az október 19-én, szombaton megrendezésre került bál célja az volt, hogy a dolgos évet, s egyben az elmúlt 30 esztendőt egy jól megérdemelt, közös mulatozással sikerüljön lezárni, a találkozó színhelyéül pedig a helyi fiatalok egészségnevelésében oly nagy szerepet játszó Magyar Lászlóról elnevezett Sportcsarnokot választották.

Volt népzene, néptáncoktatás (Barsi Csabival), táncház, közös dalolás Budai Ilonával és Fábián Évával, rengeteg kisebb program (akárcsak a kézműves foglalkozás a legkisebbek számára), lovagi torna bemutató a Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának tolmácsolásában, és persze sok-sok beszélgetés, múltidézés, nosztalgiázás.

A regös jamboree autentikus zenei hangulatának felelőse a fáradhatatlan Rojtos Zenekar volt.

A jubileumi Regös Bál fővédnökét Csizmazia András személyében köszönthettük.