webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Gasztro-séták Visegrádon

A Rám-szakadék otthonában, Dömösön

Esztergom felől érkezve a Dunakanyar szívébe az első állomás Dömös; a Rám-szakadék, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék otthona.

Az elszánt túrázók a településről indulva akár Dobogókőre is felkapaszkodhatnak, ám könnyedebb családi kirándulásokban is nyugodtan lehet gondolkodni. Ilyen lehetőséget kínál a Rám-szakadék is. 
A ma már biztonságos, robosztus lépcsőkkel a veszélyesebb pontokon kiépített szurdokvölgy vízesései, sziklái meredélyei izgalmas, tartalmas családi kiruccanást garantálnak. Egy a fontos: a kijelölt útvonalat sohasem szabad elhagyni; arról letérve könnyedén kerülhetünk kockázatos útszakaszokra.

A szabályokat betartva azonban akár kisgyerekek, idősek számára is élvezetes dolog felmászni a csúcsra, számukra is jó eséllyel teljesíthető táv, ha jó edzésben lévő kísérőjük mindenre fel van készülve. (Igaz ugyanakkor, hogy akár egy-egy nem túl súlyos sérülés is lehet komolyabb probléma forrása, mert a mentők csak nagyon komoly küzdelmek árán tudnak feljutni a szurdokvölgybe; ezért sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy első a körültekintés és az óvatosság, a józan ész odafent.)

A Vadálló-kövek meghódítása már megkíván némi felkészültséget és erőnlétet, s a Prédikálószékre feljutni is az összetettebb, megterhelőbb túrák kedvelőinek számára lehet optimális kihívás. 
A Rám-szakadék azon klasszikus célpontok egyike, melynek meghódítását akár egy hirtelen jött dunakanyari kirándulás alkalmával is elhatározhatjuk. Élvezetes, nem hosszú, különösebb túrafelszerelést nem igényel a túrázótól, mégis esszenciális valójában mutatja be a Pilis világát ez a mesés szurdokvölgy.

A Rám-szakadék felől visszatérve a településre, megéhezve utunk végére, tökéletes döntés (a nevek szinkronicitásán túl is) a Rám Étterem. Az egykori híres Szőkeforrás Étterem utódja egy vérbeli modern vendéglátóhely, ahol az újhullámos konyha kedvelői ugyanúgy találnak kedvükre való fogásokat, akárcsak a klasszikus magyar ételek elkötelezett rajongói.

A kilátás a teraszról pedig egyszerűen lenyűgöző. Mellettünk csordogál a patak, a Dunán áttekintve ott magasodik a Szent Mihály-hegy, a Börzsöny szemközti óriása, mögöttünk pedig a Pilis, ahonnan érkeztünk. 

Dömös, Visegrád szomszédja a Pilis híres kirándulóhelyei mellett is tartogat még meglepetéseket, - ezekről is szót ejtünk még a későbbiekben, s megnézzük majd közelebbről a Prépostsági romokat és az Árpád-kori altemplomot is. 

 

Rám-szakadék-fotó forrása:
parkerdo.hu