webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Sétálj el Te is a visegrádi
Görgey-lépcsőhöz március 15-én

Idén ünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóját, melynek közvetett módon Visegrád is egyfajta részese lett a történelem során…

A visegrádi ’48-as emlékműnél 17:00 órakor kerül megrendezésre a hagyományos megemlékezés, amelyre természetesen minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk. A Széchenyi utcában található emlékművet nagyon könnyű felfedezni, hiszen szomszédja a Millenniumi Kápolnának, ami mellett elsétálunk, ha a Fő utcán haladunk Dömös felől Visegrád belvárosának irányába. Innen még a legkényelmesebb tempóban is fél óra alatt eljuthattok a tábornok egykori házához, ha van kedvetek ehhez a kis sétához.

Ha a Széchenyi utca kanyarulatain keresztül indulunk tovább, elhaladunk a Mátyás Király Művelődési Ház mellet, melynek kapuján most szabadtéri kerítéstárlat regéli el Krúdy Gyula kalandos élettörténetét, aki bár a XX. század magyar irodalmának volt rendhagyó szereplője, az ő írásaiban is, (ahogyan őseinek történetében) számos ponton kulcsszerepe van a szabadságharcnak.

A kis hídon átkelve, majd a Nagy Lajos uctán balra fordulva eljutunk néhány lejtős perc per alatt a Plébániatemplomig, ahol utunkat folytatva (ismét rácsatlakozva a Fő utcára) gyönyörű sétában lehet részünk. Érintjük a Palotaházat, a Mátyás Király Múzeumot, s persze a Királyi Palotát, majd amikor kiérnénk a 11-es úthoz, még odainthetünk Mátyás király szobrának is, aztán irány a macskalépcsős Salamontorony utca. Felfelé haladva pedig nem lehet eltéveszteni majd a lépcsőt, mely a Dunára néz, s mely nevét Görgey Artúr tábornokról kapta, aki a lépcső mentén húzódó falak mögötti villában élte le életének utolsó, ám így is igen hosszú szakaszát.

Görgey mellszobránál elidőzve, tisztelegve emléke előtt elgondolkodhatunk azon is, milyen különös sorsot szánt neki az élet. Kertészkedő, a múlttal mit sem törődő öregúrként ábrázolták, aki ezek szerint egészen 1916-ban bekövetkező haláláig visszavonultan, az egykori forradalom leverésébe beletörődötten, az eseményeknek hátat fordítva élt a Dunakanyarban közel negyven éven át. Ezt a méltatlan képet nagyon fontos volna árnyalni, s az oly csábító romantikus múltidézés helyett itt Visegrádon is úgy gondolni Görgey Artúrra, mint aki 98 esztendőn át tartó életében lett mártírja 1848-nak.   2024. 02. 28.