webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Új, tematikus túraútvonalakkal bővült a Pilis

„Pálos utak” elnevezés alatt három új gyalogos ösvénnyel bővült a Pilis túraútvonalainak kínálata.

A Buda és a Dunakanyar között elterülő, hatalmas erdőszakaszon egy nagyszabású túraútvonal-építés vette kezdetét, e munkálatoknak pedig máris élvezhetjük az első gyümölcseit, hiszen három szakaszt máris bejárhatunk ezek közül.

Források útja

A Budapest területén található pálos Sziklatemplomtól a budaszentlőrinci pálos emlékhelyig húzódó szakasz 14 kilométeres, kisebb, de annál izgalmasabb túraélményt ígér.

Remeték útja

Ez a körtúra Pilisszentkereszt központtal érinti Klastrompusztát, Pilisszentléleket és a híres Két-bükkfa-nyerget. 24 kilométer hosszú, s igazi elmélyülést tartogat mindazok számára, akik új perspektívából is kíváncsiak erre a népszerű Pilis-szakaszra.

Szeretet útja

A három túraútvonal közül ez a leghosszabb a maga 27 kilométeres távjával. Körtúra Visegrád központtal, mely a Pilisszentlászlóra vezet, s a Spartacus-ösvényen keresztül kísér vissza Visegrádra.

Az útvonalak bejárása egyben utazás a pálosok világába is. Valamennyi szakaszon 2-4 kilométerenként találni egy-egy érdekes információt a hitélettel, a természettel, a történelemmel összefügésben. Ezek a lelki impulzusok, iránymutató mementók segítik a vándort abban, hogy közelebb kerülhessen a sok-sok évszázaddal ezelőtt a Pilisben rendet alapító Pálos szerzetesek mindennapjaihoz, s magasabb szférák felé elkötelezett, Istennek adományozott életükhöz.

A Pálos szerzetesrend az egyetlen, Magyarországon alapított szerzetesrend, melyet a XIII. században Boldog Özséb esztergomi kanonok hívott életre Klastrompusztán, nem messze Kesztölctől.
A rendtagok aztán innen indulva újabb és újabb kolostorokat alapítottak a Pilisben.
A pálos rend, mely még a 150 éves török hódoltság után is képes volt újjáalakulni, a mai napig aktív.