webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

UNESCO

világörökségi helyszínné válhat
a Pilis Dunakanyar régió

A március végén Csontos Dömötör által szervezett és vezetett túra célja az új túraútvonal bemutatása mellett egy nagy munka jelképes megkezdése is volt: legyen a Pilis-Dunakanyar régió is Világörökség része.

Egyre nagyobb figyelmet kap a Dunakanyar az utóbbi években, mint természetvédelmi kincs is, ezt a figyelmet pedig érdemes minél hatékonyabban és minél inkább a jövő érdekeit nézve kihasználni. 
A Dunakanyar felénk eső partszakaszának erdői a Pilishez tartoznak, a Pilis szerves részét képezi tehát a Dunakanyarnak Esztergomtól egészen Szentendéig bezárólag. A terület legnépszerűbb túraútvonalai a turisztikai szempontból egyébként is kiemelt státuszban lévő Visegrádon találhatóak, vagy onnan indulnak a Pilis mélyebben fekvő csodái felé.

Csontos Dömötör és Dr. Vitályos Eszter most egy új turistaútvonalat avattak fel, együttműködésükkel is jelképezve, hogy a terület szakmai vezetése minden segítséget megkap a jövőben ahhoz, hogy a lokáció elnyerhesse az UNESCO rangos védelmét, s hogy így a Pilis Dunakanyar régió központi szakaszai a Világörökség részei lehessenek. Ezek tehát csupán a „legelső előtti”, ám annál fontosabb lépések voltak A felavatott útvonal jelzése fehér alapon zöld kör, célja pedig a Kaán-forrást összekötni a Jenő-kunyhóval. Az első, ünnepélyes útvonalbejárás egyben a kezdete volt annak munkának, melynek során megállapításra kerülnek majd a szóban forgó, lehetséges erdei szakaszok, melyek idővel a Világörökség részévé válhatnak.

Jelen pillanatban 8 olyan magyar természeti és tájvédelmi kincs szerepel az UNESCO listáján, melyek már a Világörökség részei: Hollókő, Budapest, az Aggteleki-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és környéke, a Hortobágyi Nemzeti Park, a pécsi ükeresztény sírkamrák, a Fertő-táj, és a tokaji borvidék.