webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

A virágzó Római Birodalom emlékezete

XIII. Quadriburgium Játékok Visegrádon

Ezen a hétvégén ismét érdemes lesz ellátogatniuk a régi korok szerelmeseinek a hagyományőrzők paradicsomába, Visegrádra!

XIII. Quadriburgium Játékok Visegrádon

Idén szeptemberben is megrendezésre kerülnek a Quadriburgium Játékok, ahol is az Ókori Róma elevenedik meg a hagyományőrző csapatok műsorain keresztül. 

A Soproni Sándor Egyesület immáron 13. alkalommal tart Quadriburgium Játékokat, amelyre ezúttal szeptember 7-én, szombaton kerül sor a Rendezvénytéren. A látogatók izgalmas előadássorozaton keresztül ismerhetik meg az ókori római emberek életmódját, szokásait, illetve katonáik hadviselését. És mivel a szervezők annak a bizonyos hedonizmusnak is szeretnének teret adni, megannyi autentikus finomság is várja majd az érdeklődők sokaságát.

Nézzük meg röviden, mit érdemes tudni az idei fellépőkről!

Norde Gard

Más néven Északi Gárda, egy 2006-ban alakult hagyományőrző csoport, amely elsősorban a Kárpát-medence korai történelmének népei közötti harcokat és a küzdelmes idők mindennapjait hivatott bemutatni. Műsoraik a leghitelesebb források alapján készülnek, kutatóegyetemek és múzeumok támogatásával szerzik meg a szükséges háttéranyagot, éppen ezért angol, osztrák, amerikai és kanadai dokumentumfilmekhez is segítségül hívták már a csapatot.

Legio Brigetio

A lassan már két évtizede működő csapat a Brigetióban (mai Szőny) állomásozó római katonák életét szándékozik feleleveníteni, a lehető legautentikusabb formában. 2010-ben úgy bukkantak fel a médiában, hogy 300 kilométeres menetre indultak teljes római kori harci páncélzatban és fegyverzetben. Elhivatottság tehát nem lehet kérdéses.

Legio Secunda Adiutrix

Ahogy a Dunakanyarban felhangzik a „Secunda vitrix!”, és felbukkannak a zárt rendben menetelő római légiósok, az ember megannyi évszázadot röpül vissza az időben. A névadó légióban még maga Hadrianus császár is szolgálatot töltött fiatal éveiben. Kíváncsian várjuk a nemes hagyományok örököseinek bemutatóját. 

Familia Gladiatoria

 Az 1986-ban Weixelbaum János által alapított gladiátorcsoport az újkori világ legelső olyan csapata, amely ismét gladiátorjátékokba kezdett azok még ókori betiltása óta. Persze ma már nem etetik meg a vesztes felet az oroszlánokkal, ellenben igazán látványos és autentikus küzdelmek szemtanúi lehetünk, ha megtekintjük műsorukat.   

XIII. Quadriburgium Játékok Visegrádon