webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Visegrád, a 700 éves királyi székhely

Nagy erőkkel zajlik a Visegrád 700 évvel ezelőtti királyi városi rangra emelkedésének évfordulójához kapcsolódó rendezvények szervezése. Számos nagyszabású programra számíthatnak a Visegrádra látogatók, ezek közül szeretnénk most áttekinteni az előrevetített, tervezett események sorát, melyet előre láthatólag február 28-án nyit majd meg az a nemzetközi sajtótájékoztató, melynek helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum lesz Budapesten.

Kép forrás: Buzás Gergely, Királyok Visegrádja, Mátyás Király Múzeum, Visegrád, 2018.

Kép forrás: Buzás Gergely, Királyok Visegrádja, Mátyás Király Múzeum, Visegrád, 2018.

1323-ban költözött I. Károly királyunk udvara Visegrádra, s ahogyan Buzás Gergely említi Visegrád 700 éves királyi városa című írásában, nagy valószínűséggel ebben az évben nyerte el Visegrád a szabad királyi városi rangot is. Ekkor vette kezdetét az a dicsőséges időszak, mely nem csupán Visegrád, de Magyarország számára is történelmünk legkiemelkedőbb periódusa volt. Visegrád azóta is a magyar történelem kitörölhetetlen szimbóluma. 

Visegrád Emlékbélyeg
A Magyar Posta emlékbélyeget bocsájt ki, amely a nevezetes esemény előtt tiszteleg majd. 

Visegrád Emlékérem
Visegrád városa a 700 éves évfordulóra emlékérmet készít. Legutóbb 2004-ben készült a városhoz kapcsolódó emlékérem, melyet Kiss György tervezett, s amelyből 4000 db került forgalomba a Hazánk történelmi várai emlékérme sorozat részeként. 

Ünnepi feliratok kihelyezése Visegrádon
Összesen hét darab emléktábla kerül ki Visegrád frekventált, s szimbolikusan is fontos helyszíneire. (Kihelyezési pontok: Városkapu, Visegrád településtáblái, a Fellegvár keleti kaputornya, az Alsóvár budai kapuja és a visegrádi kapuja, a Királyi Palota főbejárata.)

700 új fát ültetünk
Március és október között tervezi a városvezetés 700 db facsemete ültetését a város különböző pontjain, mely munkában a lakosság lelkes segítségére is számítanak majd. Ez nem csupán tisztelgés lesz az évforduló kapcsán, de egyben egy hatalmas lépés is a településfásítás rendkívüli fontosságú folyamatában.

Diákprogramok a városban
A kora nyári időszakban tartják majd a Visegrád, a 700 éves királyi székhely programsorozat kifejezetten diákoknak szóló eseményeit. A tervek szerint a rendezvénysorozat a Lázár Ervin Programmal karöltve több mint 30.000 fiatal számára teszi majd lehetővé a Visegrádra látogatást. 

Nyári Egyetem
A Szent György Lovagrend Nyári Egyeteme a Királyi Palotában tartja előadásait 2023-ban. 
A kapcsolódó kiállítás címe, melynek megnyitója egybeesik az egyetemi időszak megkezdésével: Temesvár-Visegrád 700 éve lesz. 

Gálakoncertek
A Királyi Palotában tart ünnepi koncertet a Nemzeti Fúvószenekar a 700 éves évforduló tiszteletére, majd a nyár folyamán több műsort is ad a Királyi Palotában, valamint a Salamon-toronyban a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar. 

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok (július 7-9.)
A 2023-ban megrendezésre kerülő Palotajátékok programja kiemelten foglalkozik majd az évfordulóval, hiszen a rendezvény középpontjában I. Károly 1335-ben megszervezett királytalálkozója áll a kezdetek óta, Károly király szelleme és munkássága elválaszthatatlan Visegrádtól. 

I. Károly király szobrának felavatása
Az ünnepi szoboravatás az előzetes tervek szerint Magyarország miniszterelnöke és a testvérvárosok delegációjának jelenlétében zajlik majd a Rendezvénytéren.

I. Károly emléknap
A Visegrádot szabad királyi városi ranggal kitüntető, székhelyét Visegrádra költöztető Anjou uralkodónk emléknapja július közepén lesz a Fellegvárban. 

Látogatás I. Károly szülővárosába
Augusztus végén indul egy szervezett kirándulás Visegrádról Nápolyba, Károly király szülővárosába. 

Könyvbemutató
Visegrád, a 700 éves királyi székhely címmel készül egy összefoglaló könyvkiadvány, melynek bemutatója szeptember közepén várható.

Utazás Temesvárra
A tervek szerint október elején indul egy a nápolyi túrához hasonló utazás Temesvárra, ahonnan 1323-ban költöztette át széklelyét Visegrádra I. Károly.