webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Visegrád környékének természeti csodái

Vadálló-kövek, Prédikálószék, Rám-szakadék

Visegrád környékének természeti csodái - Vadálló-kövek, Prédikálószék, Rám-szakadék

Ha Visegrádra és környékére gondolunk, már-már lehetetlen elvonatkoztatni a hely páratlan természeti adottságaitól, melyek együttállása még a kevésbé aktív pihenőket is minimum egy könnyű sétára csábítja.

A Dunakanyar egyik legkedveltebb túraútvonala legkönnyebben Dömös felől közelíthető meg, s három felejthetetlen panorámát ígérő pont érintésével teljesíthető. Vegyes tereppel bíró túrának minősül, mely tehát  a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Rám-szakadék hármasára épül. 

A középnehéz kategóriába sorolt útvonal fél nap alatt kényelmesen teljesíthető, persze érdemes bőséges időt hagyni a tájban való csodás feloldódásra. De nézzük máris, mit érdemes tudni az egyes szakaszokról.

A Vadálló-kövek

Talán ez a szakasz a túra legnehezebb része, hiszen itt meglehetősen meredek kaptatókkal kell megküzdeniük a kirándulóknak, így talán érdemesebb a túra első részét errefelé tervezni, és inkább felfelé haladni, mintsem lefelé a meredélyen. A kilátás ezúttal is bőségesen kárpótol minket a fáradozásért: odafent megcsodálhatjuk a Vadálló-kövek tiszteletet parancsoló sziklatornyait, nevezetesen az Árpád-trónját, a Bunkót, a Felkiáltójelet, a Függőkövet, a Nagytuskót és a Szélestornyot.

 

Prédikálószék

Itt válik combizmaink számára kellemesebbé az ösvény, s idővel megpillanthatjuk a 2016-ban átadott kilátót, amelynek tetejéről mesés panoráma nyílik a Dunakanyarra a Visegrádi-hegység több mint 600 méter magas csúcsáról. Innen könnyen rálátunk Visegrádra, Nagymarosra és a Börzsöny ezerszínű vonulataira. E hely kiváló pihenő, a padok mellett tűzrakóhely is rendelkezésre áll.

 

Rám-szakadék

A szurdokban az az elemi erő és béke az úr, amely az ember fölé tornyosuló ősi, vulkáni sziklafalakból árad. Az ösvény a csörgedező erek mentén halad végig, így – bár ez a túra korábbi szakaszaira is igaz – érdemes vízálló lábbeliben nekivágni az útnak, és lehetőleg száraz időszakban. A haladást egyébként létrák és kapaszkodók segítik, és a szurdokvölgy be- és kivezető szakaszánál is pihenőhelyet alakítottak ki.

Ismerd meg a Dunakanyart bakancsban, hátizsákkal!

Térképekért, további útvonaljavaslatokért, hasznos tippekért keress bennünket bátran!