webkamera

360 VR

Római hajó rekonstrukció Visegrádon

2022. augusztus 11-én, a késő délutáni órákban érkezik Visegrádra a Danuviana Alacris római kori (IV. század) folyami hajó rekonstruált változata, mely július 15-én indult Németországból, és Ausztrián, Szlovákián keresztül fut be Magyarországra, majd folytatja az útját egészen Románia keleti határáig.

Az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) nemzetközi projekt azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehet a római örökséget releváns tényezővé tenni a kortárs településfejlesztésben és hogyan lehet kihasználni a dunai limes összekapcsoló erejét? A projekt egyik fő eredménye egy eredeti leletek alapján, Németországban, a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai által a Mainzban található leletek alapján rekonstruált 4. századi római hajó elkészítése volt. A kiválóan működő, lusoria-típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna és összesen 25 személy foglalhat benne helyet.

A projekt vezető partnere több turnusban legénységet is toborzott hozzá, akik Ingolstadtból indulva kéthetes váltásokban (nemzetközi csapat) végigutaznak a Dunán, a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig. Ez az utazás fizikailag is összeköti a Duna-menti, római örökséggel is rendelkező településeket, nem véletlenül viseli a Connecting Cruise nevet.

Régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek most egy európai projekt keretén belül lehetővé teszik azt, hogy teljes életnagyságban megcsodálhassunk egy római dunai őrhajót, amelynek feladata a Limes őrzése volt.

A hajó útjához kerékpárral, kenuval vagy gyalogosan bárki csatlakozhat egy tetszés szerint kiválasztott szakaszon. A program Facebook-oldalán folyamatosan nyomon lehet követni az utazást:

https://www.facebook.com/livingdanubelimescruise2022

⚓️ Érkezés Visegrádra:

2022. augusztus 11. csütörtök délután, 17 és 18 óra között

🌊 Helyszín:

Visegrádi Sportpálya mögötti öböl