webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Magyarország legnagyobb középkori fesztiválja

XXXIX. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
2024. július 12-13-14.

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok hazánk legrangosabb, és méreteit tekintve is legnagyobb középkori fesztiválja, mely minden év júliusának második hétvégéjén kerül megrendezésre.

1000-nél is többen érkeznek Olaszországból, Lengyelországból, Szlovéniából, Németországból, Csehországból, Szerbiából és persze hazánkból is a kosztümös lovagok, zenészek, mutatványosok, táncosok, íjászok – a korszak reprezentánsai, hogy három napon át a középkor bűvöletében fogadják az idelátogató nagyérdeműt.

Igaz ugyan, hogy a felvilágosodás már-már lemoshatatlan bélyegként biggyesztette a középkor elé azt a bizonyos „sötét” jelzőt, mi azonban mindent megteszünk annak érdekében, hogy árnyaltabban gondoljon a modern kor embere a történelem e valójában közel sem szörnyűséges időszakára. 1335-ben sem a dögvésztől és az inkvizíciótól való rettegésükben találkoztak a királyok Károly Róbert visegrádi udvarában...

Ha elfelejtjük kicsit Hollywood középkor-képét, s némi fenntartással kezeljük az 1700-as évek kultúrforradalmának múltfeldolgozó törekvéseit, egy hihetetlenül izgalmas világ tárul fel előttünk, annak minden izgalmával, dinamizmusával és emberségével. Erről szól a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, mely az 1335-ös, hatásában mindmáig érzékelhető királytalálkozónak állít emléket.

1985-ben szerveztünk először Palotajátékokat Visegrádon, s hatalmas meglepetésünkre azonnal kiderült, hogy rengeteg embert érdekel a középkori hadászat, kultúra és életmód hazánkban.
Ez olyannyira igaz, hogy azóta egyetlen év sem telt el játékok nélkül, s mára büszkén jelenthetjük, hogy 

Közép-Európa egyik vezető történelmi rendezvénysorozata a miénk. 

A Palotajátékok abszolút közönségkedvencei a nehézpáncélos katonák mellett a gyönyörű lovasok, akiknek csoportjai hűen mutatják be látványos csatajeleneteken keresztül a lovasíjászattól egészen a kopjatörésig a lovas harcmodor legkülönfélébb változatait.

A lovagi tornák során egyedülálló dobritmusok monumentális zenei kíséretében ismerkedhetsz meg a korszak gyalogos bajvívóival, a solymászat mibenlétével, a középkort idéző táncokkal.

A Parkszínpadon napközben gyerekműsorokat és matinézenei produkciókat tekinthet meg a közönség, az esti fáklyás felvonulásokat követően aztán kezdetét veszi a „középkori rock and roll” olyan legendássá lett fellépőkkel, mint a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, vagy épp a csehországi Řemdih. Mulass együtt Te is a kosztümösökkel, ismerd meg őket még közelebbről! 

A fesztivál teljes ideje alatt barangolhatsz a monumentális, közel 1 km hosszan a Fő utcán húzódó vásársor pavilonjai között, ahol különleges ételeket, italokat kóstolhatsz, vásári komédiások műsorán mulathatsz és persze beszerezheted a hétvége vásárfiát is! (Gondolj valamire. Bármi is legyen az, 90%, hogy megtalálod a vásárban.)

Felejtsd el három napra a jelent és ismerd meg egy életre a múltat!

2024. július 12-13-14.


Elérhetőségek:

Tel.: +36 30 933 7749 / +36 26 397 188, E-mail: info@visitvisegrad.hu

Weboldal: palotajatekok.hu