webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Felújításra került a Mátyás-forrás környezete

A múlt héten elvégzett munkafolyamatoknak köszönhetően újra patinájához méltó környezettel várja a megpihenni vágyó vándorokat a Mátyás-forrás.

A Pilis, azon belül is a Visegrádi-hegység számos híres forrásnak ad otthont, melyek közül a leghíresebb minden bizonnyal a Kaán-forrás, ahová évről évre tízezrek zarándokolnak el, hogy éltető, kristálytiszta vízével hűsítsék le magukat túraútjuk során. A Mátyás-forrás, noha nem olyan híres, mint a Kaán Károly erdőmérnökről elnevezett visegrádi társa, mégis igen népszerű, s környezete több mint 100 esztendeje igazi kuriózum. 

A Sibrik-dombtól nem messze található, a napokban szépen megújult környezettel büszkélkedő forrás hangulatában, küllemében napjainkban is olyan, akár a XX. század legelején volt.
Gyönyörű erdei terméskő padjaival, szecessziós hangulatot sugárzó, ódon lépcsőivel igazi kis tündérkert érzetét kelti, rajongóinak legnagyobb örömére. Olyan, akár egy megelevenedett Krúdy regény… Sokan vannak ugyanis, akik visegrádi sétáik során rendre felkeresik ezt a békebeli kis erdei szegletet. S bár ma már ennek nem sok nyoma sajnos, az 1900-as évek elején a Mátyás-forrás közvetlen közelében még egy népszerű kerthelyiség is működött. Valószínűleg ma sem bizonyulna egészen érdektelennek…

 

Forrás: Gróf Péter: „Jelet hagyni”- Visegrádi séták, képek, szobrok, emlékek nyomában