webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Ahogyan még sohasem láthattad a visegrádi Királyi Palotát

Április 24-én vált a nagyközönség számára is látogathatóvá a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma és a 4iG Mensor3D megdöbbentő erejű virtuális kiállítása. 

 

A visegrádi Királyi Palota is felkerült a CyArk alapítvány 500 kiemelkedő fontossággal bíró emlékműveinek listájára, ennek nyomán a Magyar Nemzeti Múzeum és a 4iG Mensor3D koprodukciójának eredményeképpen megszületett egy páratlan weboldal, mely eddig sosem látott formában mutatja be a digitális térben Mátyás egykori híres palotájának rekonstrukcióját.

Visegrád TE - Ahogyan még sohasem láthattad a visegrádi Királyi Palotát

https://palota3d.mnm.hu/

Igazi különlegesség, hogy nem csupán egyes, fontosabbnak ítélt szakaszokokat tekinthetünk meg.
A palota négy szintje, a díszudvar, a kert, az emblematikus kutak, de még az Anjou kőtár és a palotafürdő is részletéről részletére bejárható. A paletta tehát teljes. A struccos kút és az egykori, eredeti rekonstrukciós terv 3D modelljei is felkerültek a honlapra, tehát olyan izgalmas látnivalók is nyilvánosak lettek a weboldal április 24-i debütálásával, melyeket eddig a nagyközönség másutt nem tekinthetett meg.

A 4iG Mensor3D nem először dolgozik együtt történész szakértőkkel, a múlt emlékeinek megőrzése kiemelt fontossággal bír a cég ars poeticájában. Nekik köszönhetjük többek között az Anjou-kori díszkút, valamint a híres cserépkályha 3D rekonstrukcióját, de az ő nevükhöz fűződik a Seuso-kincs – Pannonia Fénye 3D virtuális kiállítás is. 

A munka értéke jócskán túlmutat az érdekesség, „otthonról könnyedén elérhető virtuális kiruccanás” kategóriáján, hiszen egy rendívül összetett tudományos együttműködés látványos végeredményét láthatjuk, ha ellátogatunk a honlapra. Hiánypótló, lebilincselő és ízig-vérig 21. századi.