webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Egy legendává lett rajzfilmsorozat

Mesék Mátyás királyról

Életkortól függ persze, hogy kinek mit jelent a felcsendülő „Magyar urak jőnek Buda városába…”, de szinte biztos, hogy a legtöbben tudják, miről van szó és már dőlnek is hátra a karosszékben.

Jövőre lesz 40 éve, hogy a Pannonia Filmstúdió berkein belül Újváry László, Kőszegi Ábel és Mikulás Ferenc vezényletével a korszak legjobb animációs filmesei megkezdték a munkát, melynek eredményeképpen 1982-re elkészült mind a 13 epizód. 1984-ben tűzte műsorára a Magyar Televízió, s csakhamar egy ország fedezte fel magának „újra” Mátyás király legendáit.
A hagyomány szerint gyakran álruhában járó, igazságos, nagyzoló udvaroncait gyakran móresre tanító király képének XX. század végi tovább éléséhez sokat tett hozzá ez a 13 rész, de valójában csak egyenesági folytatása mindannak a legendáriumnak, mely Mátyás halála után szinte azonnal önálló életet kezdett élni a nép ajkán. 

A sorozat elmaradhatatlan, állandó kísérője az azóta sajnos elhunyt Helyey László színművész csodás narrációja, mely egyszersmind emblémája is lett a sorozatnak. Valljuk be bátran, hogy mindannyiunk egybehangzó véleménye: Mátyás király csak és kizárólag Helyey László hangján szólalhatna meg, ha most hirtelen köztünk teremne valamiféle időgép segítségével. 😊

Alább összeszedtük az 5 kedvenc epizódunkat, melyeket teljes egészében megtekinthettek egy kattintással. 

Jó szórakozást kívánunk, a 30 felettieknek pedig pluszban nagyon kellemes nosztalgiázást!