webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Fedezd fel újra a Mogyoró-hegyet!

Az 1980-as évek közepétől majd 10-15 éven át rendkívüli népszerűségnek örvendett a Mogyoró-hegyi játszótér és a kis „vadaspark”, bájából pedig mintsem veszített az elmúlt évtizedekben. Sőt!

 

A Madas László Erdészeti Erdei Iskola, az Erdei Művelődés Háza és jó néhány környező épület a Mogyoró-hegyen a világhírű Makovecz Imre terveit dicséri, őt is rendkívüli módon megihlette a Visegrádi-hegység e gyönyörű pontja, melynek az itt-ott a Madarasi Hargitára emlékeztető rétjeiről ellátni egészen Vácig, tiszta időben pedig még ennél is messzebbre. A nyári gyermektárbor népszerűsége is töretlen, szervezett körülmények között nagyon sok fiatal látogat erre minden nyáron. A Mogyoróhegyi Kirándulóközpont tehát abszolút része a pedagógusok, természetbarát társaságok portfóliójának, ám csak úgy, egy-egy röpke délutánra is kiváló döntés a Mogyoró-hegy.

A legjobb, ha letesszük az autót a Salamon-torony feletti, nagy, aszfaltos parkolóban és a Sibrik-domb, majd a Mátyás-forrás érintésével egyszerűen felsétálunk a kis gyalogos szerpentin úton, messze az autós forgalomtól. Kényelmes 40-45 perces séta ez, melynek során több ízben is megdöbbentő dunakanyari panorámára nyílik kilátásunk a fák közül. Természetesen parkolhatunk odafent is (ahogyan a városban elérhető magán kisbusz-járattal is felmehetünk), ha így, vagy úgy kényelmesebb, bár ez a kis kirándulás a Sibrik-dombtól a Mogyoró-hegyig önmagában nagyon izgalmas, tartalmas időtöltést ígér, a legkisebbekkel is teljesíthető, babakocsi barát, tényleg nem érdemes kihagyni.
Fent az Erdészek Barátság Parkja, egy tanösvény, egy nagyon kedves nagyvadbemutató park és a legendás játszótér várja a látogatókat. Aki beleszeret, gyakran visszajár majd, aki pedig járt itt gyerekkorában, s most ő is elhozza a gyerekeket, újra felfedezheti ezt a páratlan pilisi élményt.
A Mogyoró-hegy tökéletes példája annak, milyen az, amikor az ember nem csupán megpróbál együtt élni a természettel, de elfogadja, tiszteli és óvja azt.  

Szeretnél egy helyet, ahol nincs tömeg, ahol a kicsik is nagyon jól érzik magunkat, és ahol ugyanúgy elidőzhettek 20 percre, akárcsak egy egész napra? Akkor fedezd fel újra a Mogyoró-hegyet! 

Fotó: Greguss Tamás