webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Egy kihagyhatatlan kitérő a dömösi prépostsági romok felé

Gasztro séták+

Az altemplomot, melyet ez a különös felső rekonstrukció rejt, közel 1000 évvel ezelőtt építették, ám maga a település ennél az építkezésnél is régebbi idők óta volt kedvelt királyi tartózkodási hely.
Az 1000-es években az ugyanitt tragikus balesetet szenvedett I. Bélának is kedvence volt a vidék, de utódai, I. László és I. Géza is lényegében Dömösön élték le életük egy igen jelentős részét.
Álmos herceg volt az, aki templom építtetését szorgalmazta, s monostort alapított. 1107-ben már felszentet templom áll itt.


Az egykori, felköríves szentéllyel büszkélkedő altemplom így rekonstruált állapotában is gyönyörű, többek között annak köszönhetően, hogy számos eleme épségben megmaradt, így láthatjuk az eredeti oszlopok egy részét, valamint talapzatokat, illetve az eredeti, altemploma vezető lépcső egy részét is.

Az altemplomot felülről védő építményre felsétálva nagyszerű kilátás nyílik a Dunára, a Pilisre, de Visegrádra is ellátni odafentről. Nyári, augusztusi éjszakákon nagyszerűen lehet hullócsillagokra vadászni odafentről, hiszen Dömös különleges fekvésének köszönhetően az egyébként igen közel lévő (alig 50 km) Budapest fényszennyezése nem különösebben érinti az égboltot.