webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Interjú Gutbrod Rezsővel,

a visegrádi Nagyvillám Sípálya üzemeltetőjével

Gutbrod Rezső idestova 25 éve üzemelteti családjával a napjainkra országos hírűvé lett visegrádi Nagyvillám Sípályát. Lehetőségekről, a mindenható időjárásról és a belföldi síelésben rejlő lehetőségekről beszélgettünk vele.

Mikor nyitottátok meg az idei szezont?

Január 1-én nyitottunk ki, azóta folyamatosan üzemelünk. A hóágyúk december 29-e óta dolgoznak, lényegében folyamatosan. A bébipályát (kicsiknek kialakított oktatóterület) és a második szintű kezdőpályát ezúttal párhuzamosan tudtuk indítani a főpályával az időjárásnak, illetve egy az utóbbi évekre jellemző, különleges időjárási jelenségnek köszönhetően. A műanyagpályás oktatás természetesen már az őszi időszakban elindult, de most, hogy beköszöntött az igazi tél (legalábbis a hőmérséklet tekintetében) a hóágyúk el tudták végezni a feladatot, így az említett pályákat birtokba is vehette a nagyközönség.

Visegrád TE - Interjú Gutbrod Rezsővel

Mesélsz nekünk röviden erről a bizonyos „különleges időjárási jelenségről”?

Bár a snowparkot még nem sikerült beágyúzni, a bébipályát és a kezdőpályát nagyon gyorsan sikerült használhatóvá varázsolni, ahogyan a főpályával sem volt különösebb gondunk. Január 4-én már mindhárom pálya tökéletes volt. Mindezt annak a hidegpárnának (is) köszönhetjük, ami gyakran rátelepszik a hegyre és lényegében konzerválja számunkra a megfelelő hőmérsékletet. Ilyenkor a magasabb területeken van melegebb – tulajdonképpen felmelegedés történik – a ködpára azonban, mely ellepi a sípályát (a hegynek 370 méter a legmagasabb pontja), nem engedi felmelegedni a levegőt és a talajt. Ezt a jelenséget csak az utóbbi években ismertük meg itt Visegrádon, korábban (pedig már 25 éve itt vagyok) ha előfordult is ilyesmi, ilyen tartósan biztosan nem volt jellemző.  

 

Bár banális a kérdés, de milyen időre számítotok a közeljövőre nézve? 

Meteorológiai előrejelzések tekintetében egy hétre látunk előre, ennél tovább gondolkodni nem igazán lehet. Ez egy ilyen terület. El kell fogadnunk, hogy míg mondjuk január 20-án mínusz 4 fok van és gyönyörűen üzemelünk, addig január 22-én már plusz 7, verőfényes napsütéssel.
Az utóbbi évek januárjai egyébként kifejezetten ideálisak voltak a hőmérséklet terén, a hazai február pedig többnyire kedvező szokott lenni a síelők számára. Igazán hosszú, 90 napos telünk legutóbb 2010-2011-ben volt, ezt a mostani szezonban már biztosan nem döntjük meg, de ha sikerül közelíteni a 60 nap felé, már nyugodt szívvel gondolunk a következő idényre. 

Visegrád TE - visegrádi Nagyvillám Sípálya

Hogyan látjátok a belföldi sípályákat is szívesen látogató síelőket? Mi motiválja őket?

Ha Visegrádra gondolunk, akkor az elsőszámú motiváló erő mindenképpen annak ténye, hogy Budapesttől alig háromnegyed órás autózás után azonnal lehet is csatolni a léceket. Mivel 21:00 óráig tartunk nyitva, a hétköznapi munkaidő után is sokan és szívesen jönnek ki síelni egy kicsit, akár barátokkal, akár a családdal. Azt hiszem, hogy a hazai, legalábbis a visegrádihoz hasonló, kisebb sípályákra nem úgy kell gondolni, mint mondjuk az osztrák, vagy szlovén síparadicsomok konkurenciáira. A Nagyvillám Sípálya egy profi, gyakorlott síelő számára nem nagy kihívás. Azonban bármikor kiruccanhat hozzánk, akár 2-3 órára is, hozhatja a gyerekeket, bemelegítheti a családot egy nagyobb külföldi síeléshez, élvezheti kedvenc sportját –ha kicsiben is – akár munka után, kiautózva a Dunakanyarba. Mintha csak edzőterembe, vagy mondjuk teniszezni menne. Innen nézve pedig máris hatalmas lehetőségnek látszik mindaz, amit a kis magyar pályák jelentenek a végtelen szabadidővel és szabadsággal nem feltétlenül rendelkező magyar síszerelmeseknek. 

 

Mikor jönnek a legtöbben síelni?

Mindenképpen kell a télérzet, egy kis téli hangulat: vagy néhány centi hó, vagy igazán zúzmarás, komoly hideg. A ködös, szürke idő nem igazán barátja a síelőkedvnek. Szóval tél. Tél kell. Legalább lélekben… Most hétvégén szép idő volt, bár a hétvégéken rendszerint sokan vannak.
A hétköznapokon is örülnénk, ha többen érkeznének, hiszen ahogyan az imént is említettem, 21:00 óráig nyitva tartunk.
De akárhonnan is nézzük, az időjárás folyamatosan változik, úgyhogy eszünk ágában sincs panaszkodni.
Egyébként 2, 3 , 4 , illetve 8 órás jegyeink vannak, ezek közül pedig a legkelendőbbek a 2 és 3 órás jegytípusok. Kevesen jönnek egész napra, tehát többnyire folyamatos váltásban síelnek nálunk a vendégek. Egyszerre nagyjából 500 ember számára tudunk kellemes környezetet biztosítani (ebbe a létszámba persze már beletartoznak a szánkósok és a téli hangulatért érkező, aktuálisan nem sportoló jelenlévők), e fölött már komoly tumultussal kellene számolni, mind a pályák mérete, mind pedig a felvonók terheltsége okán. 

Visegrád TE - Nagyvillám Sípálya hófánk

Tematikus programok szervezéséhez, síbulikhoz azért természetes hóra is szükség volna, igaz?

A helyzet az, hogy a vízellátásunk (a hóágyúk üzemeltetésére gondolok elsősorban) itt a hegyen nem tökéletes, sajnos nem minden időszakban tudnak bennünket elegendő vízmennyiséggel ellátni, hiszen télen a vízhozam is gyérebb, ugyanakkor a szállodák nagyon komoly fogyasztókként vannak jelen a láncolatban. Csodára a hóágyúk sem képesek, így ha mégis jön egy felmelegedés, ráadásul egy olyan időpontban, amikor vízellátási gondokkal is számolnunk kell, minden eltervezett rendezvényt le kell fújni, vagy el kell tolni (de programokat eltolni sem igazán tudunk, mert ugye legfeljebb 1 hétre látjuk csak előre az időjárást).
Tehát igen. Természetes hó is kell, huzamosabb hideg, hogy rendezvényeket is merjünk szervezni. Tervek természetesen vannak, nagy örömmel értesítünk benneteket, ha lesznek már időpontjaink is.

 

Komoly híre ment a régióban, hogy egy rendkívül kedvezményes, visegrádiaknak szóló szezonjegytípust is bevezetettek.

Így van. Mindig nagyon fontosnak éreztük (mi is környékbeli családként kezdtünk el foglalkozni a sípályával a ’90-es évek közepén), hogy a helyiek számára is elérhetővé tegyük mindazt, amit sikerült itt fent, a hegytetőn megálmodnunk és megvalósítanunk. Az önkormányzattal történt egyeztetést követően megalkottuk a visegrádiaknak szóló, teljes szezonra érvényes bérlettípust, melynek felnőtt változata 4500 Ft-ba, míg gyermekeknek kalkulált variációja 3000 Ft-ba kerül. Ez azt jelenti, hogy nagyjából egyetlen családi mozidélután árából egész idényben, akár minden nap nálunk síelhet a család.
A szóban forgó kedvezményt (melynek életre hívását a Nagyvillám Sípálya mellett Visegrád Város Önkormányzata, illetve egy magánszemély is szponzorálta) szeretnénk a jövőben a környező településekre is kiterjeszteni, hogy még többen élhessenek a régióban azzal a közel sem hétköznapi lehetőséggel, hogy otthon síelhessenek a szezonban, amikor csak kedvük tartja.     

 Visegrád TE - Nagyvillám sípálya