webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Kulturális Útvonalak Magyarországon

Visegrád ad helyet 2024 szeptemberében az Európa Tanács Kulturális Útvonalak nemzetközi nagykonferenciájának.


S egyúttal az addig lezajló folyamatok eredményeképpen csatlakozni is kíván településünk e nagyszerű turisztikai és kulturális kezdeményezéshez a „Római császárok és a Duna menti borok útja” útvonalat gazdagítva.
Ez az útvonal összesen öt ország tájegységeit öleli fel, húsz római kori régészeti lelőhellyel és tizenkét borvidékkel. A római kor kulturális örökségét képező, teljesen, vagy részben feltárt területek mind-mind egy korszak lenyomatát adják, így azok egysége tulajdonképpen egyetlen hatalmas útvonalat rajzol ki Horvátországon, Szerbián, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül.

Az egész útvonalat úgy alakította ki az Európa Tanács kapcsolódó tudományos és turisztikai szakgárdája, hogy az könnyedén bejárható legyen, s az infrastruktúra valamennyi lehetőségét kiaknázza, így gyalogszerrel, kerékpárral, de adott szakaszokon akár hajóval is utazhatunk.

Jelenleg tíz kulturális útvonalat állítottak össze, melyek többek között tematizálják a szecesszió, a temetők, a fürdővárosok, a vaskor, a reformáció, vagy éppen a vasfüggöny korszakait, lebilincselő interaktív formában bemutatva a történelem és a kultúrtörténet legkülönbözőbb korszakait, kortörténeti állomásait.

A „Római császárok és a Duna menti borok útja” útvonalon hazánk egyelőre egy pécsi szakasszal képviselteti magát, ehhez szeretne városunk is csatlakozni bő egy éven belül, mely csatlakozás előkészületei már zajlanak.

A 2024 szeptemberében megrendezésre kerülő konferenciára 28 országból érkeznek vendégelőadók és meghívottak. A rendezvény pontos részleteiről itt a Visitvisegrad.hu felületén is értesülhettek majd.