webkamera

360 VR

Gallery

Galéria

Csend a csendben…

Bertényi Miklós Füvészkert

A Telgárthy-rét sokak számára egyet jelent a visegrádi nyári szombatok családi/baráti piknikezéseivel, hiszen autóval is könnyedén megközelíthető, a várostól csupán néhány kilométerre található, patakoktól és évszázados fáktól övezett rét. Nem mindenki tudja azonban, hogy az öreg kerítés mögött egy egészen más világ rejtőzik, melyet az 1960-as évek közepén álmodott meg a lelkes erdőmérnök hallgató, Eőry Gyula. 

Átélted már a csend romantikáját?
Látogassatok el füvészkertünkbe és tapasztaljátok meg!

Eőry diplomamunkájaként erdei- és vörösfenyő, valamint luc és duglasz állományokat telepített kísérleti jelleggel a területen egyébként honos fafajok szomszédságába, később az ő munkáját folytatták a kezdeményezésben fantáziát látó erdészek és erdőmérnökök, majd Bertényi Miklós és Varga Gábor közreműködésének köszönhetően vált hivatalosan is arborétummá Eőry Gyula egykori álma.

Az 1980-as években egy madártani tanösvénnyel is gazdagodott az arborétum, s ugyanezen évtized közepén (1985) itt szervezte meg az ENSZ-hez tartozó FAO Erdészeti Szekciója éves nemzetközi találkozóját, melynek keretein belül – emléket állítva a találkozónak – valamennyi tagország küldöttsége elültetett egy fát. 

A nemzetközi szinten is komoly elismerésekkel büszkélkedő Bertényi Miklós Füvészkert a bejáratánál nemrégiben megnyitott erdei étterem nyitvatartási idejében látogatható.

Ha szeretnétek, előzetes egyeztetés alapján szakvezetést is igényelhettek a séta idejére.
Persze nem szeretnénk feltétlenül társaságot kínálni Visegrád egyik legromantikusabb sétájához...

Nyitva tartás

Belépődíjak


Elérhetőségek:

Weboldal: parkerdo.hu


Tudtad?

A Bertényi Miklós Füvészkert legidősebb fája egy hatalmas kocsánytalan tölgy, melynek életkorát a szakértők 350 évre becsülik. Amikor 1686-ban sikerült Budát visszafoglalni a töröktől, a fa már majdnem 20 éves volt.